Openingstijden: Ma – vr 08.30 – 17.30 | Za 8.00 – 17.00 uur   TWEEDE PAASDAG GESLOTEN!!!

Traditionele witlof

19 okt 2022 | Groente / fruit

Vroeger was alles beter. Dat zeggen sommige mensen. Wel, soms hebben deze mensen gelijk. Als het gaat over witlof in ieder geval wel vinden wij. Want vroeger smaakte de witlof veel beter. Veel voller en niet echt bitter, maar zoetbitter.

Wat is er dan veranderd aan witlof?

Aan witlof zelf is niets veranderd. De manier waarop het wordt gekweekt is wel heel erg veranderd. Witlof kweken was een heel arbeidsintensief karwei! Eerst moet een teler zaad zaaien. Uit het zaad komt een wortel en een plant uit. De plant en de wortel wordt geoogst aan het eind van de zomer. De plant wordt van de wortel gescheiden en alleen de wordt in de grond gestoken in een “bed”. Het bed wordt afgedekt en uit de wortel groeit lof. Omdat er geen licht bij de plant kan komen blijft de plant wit. De witte plant wordt geoogst in de herfst en dat is wat we noemen witlof. Witlof was door dit proces een echte herfst/winter groente.

Tegenwoordig groeit de witlof niet meer in de grond. Witlof groeit op in bakken met water en voedingstoffen in ruimtes met een gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur. Het hele proces is hierdoor veel minder arbeidsintensief. Het eindresultaat is goedkopere witlof. En het smaakt bijna hetzelfde. Maar niet helemaal…..

Is er nog grondwitlof te koop?

Ja, het is nog te koop. En wij hebben het voor u. Witlof van de koude grond noemen wij het. Het is iets duurder dan gewone witlof. Maar voor de fijnproevers is het een groot feest. En niet onbelangrijk: vroeger is weer terug. Eet smakelijk!