Openingstijden: Ma – vr 08.30 – 17.30 | Za 8.00 – 17.00 uur 

Ontdek de Juiste Grond voor een prachtige tuin: Een Gids voor Tuinliefhebbers

28 jun 2023 | Tuincentrum

Als tuinliefhebber weet je dat de basis van een gezonde en weelderige tuin begint bij de grond. De juiste grond kan het verschil maken tussen matige groei en een overvloedige bloei. In dit artikel zullen we de verschillende soorten grond verkennen die beschikbaar zijn in ons tuincentrum en je begeleiden bij het kiezen van de ideale grond voor jouw specifieke tuinbehoeften.

Reeuwijk heeft van nature een zure grond:

Zure grond, ook wel bekend als veengrond, heeft een lage pH-waarde en is ideaal voor planten die gedijen in zure omstandigheden, zoals rododendrons, azalea’s en blauwe bessen. Voor alle andere planten, groenten, bomen of struiken zult u dus iets moeten doen in de vorm van een grondverbeteraar, waarvan wij vele soorten op voorraad hebben:

Tuinaarde:

Tuingrond, ook wel bekend als tuinaarde, is een veelzijdige grondmengeling die geschikt is voor algemeen gebruik. Het is samengesteld uit een evenwichtige mix van organisch materiaal, zoals compost, en minerale componenten. Tuingrond biedt goede drainage en voldoende voeding voor de meeste tuinplanten. Het is ideaal voor het aanleggen van bloemperken, het planten van struiken en het verbeteren van de algemene bodemkwaliteit.

Potgrond:

Potgrond is speciaal samengesteld voor het kweken van planten in potten, hangmanden en containers. Het heeft een lichte textuur, zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen en de wortels voldoende zuurstof krijgen. Potgrond bevat meestal organische stoffen, zoals veenmos, schors en vermiculiet, die zorgen voor een goede waterretentie en voeding voor de planten. Het is belangrijk om te kiezen voor potgrond die specifiek is afgestemd op het type plant dat je wilt kweken, zoals potgrond voor kamerplanten, moestuinplanten of bloeiende planten.

Tuincompost:

Tuincompost wordt gebruikt om de structuur van de grond te verbeteren. Het kan worden toegepast op zand- en kleigrond. Het bacterie- en schimmelleven in de grond zal profiteren van een gift Culvita Tuincompost. Planten hebben baat bij een evenwichtig bodemleven. De structuur van de grond wordt verbeterd en is belangrijk voor een goede lucht- en waterhuishouding. Planten zullen een goed wortelgestel ontwikkelen in een luchtige grond. Het vochtvasthoudend vermogen zal verbeteren.

Biologische aanplantgrond:

Aanplantgrond is ontwikkeld voor de aanplant van nieuwe tuinplanten en bomen. Het kan ook worden toegepast bij het verplanten van bestaande beplanting
Deze is geschikt voor vrijwel alle vaste planten, heesters, bomen en coniferen. Culvita Aanplantgrond is ontwikkeld voor de aanplant van nieuwe tuinplanten. Het kan ook worden toegepast bij het verplanten van bestaande beplanting. Het is speciaal samengesteld om planten snel in hun nieuwe omgeving te laten aanslaan. Culvita Aanplantgrond kan bij vrijwel alle vaste planten, heesters, bomen, perkplanten en coniferen worden toegepast. Maar niet bij zuur minnende planten, gebruik dan Culvita Aanplantgrond Zuurminnend.
Niet geschikt voor zuur minnende planten zoals Rododendron, Azalea, Heide, Magnolia en andere zuur minnende planten.
De gekozen grondstoffen zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan alle eisen die de fabrikant er aan stelt. Naast een biologische basisbemesting en kalk bevat het RhizoPlus. RhizoPlus is een mengsels van mycorrhiza en andere rhizosphere bacteriën en schimmels. Door de toevoeging van RhizoPlus zal de opname van voedsel en water sneller en makkelijker op gang komen. Bovendien bevordert RhizoPlus het natuurlijk evenwicht.

Moestuingrond:

Bio-Moestuingrond biedt een gezonde en veilige basis voor uw groente- en fruitgewassen.
Culvita Bio-Moestuingrond is ontwikkeld als groeimedium in de groente- of moestuin en voor het vullen van potten en bakken. Het kan ook worden gebruikt als bodemverbeteraar in bestaande of nieuw aan te leggen tuinen . Het is zeer geschikt om veilig te worden toegepast bij het kweken van groenten, kruiden en klein-fruitsoorten in de kas, tuin, op het balkon of terras. Voor gebruik de inhoud van de zak goed los maken. Culvita Bio-Moestuingrond bevat een biologische organische meststof voor ca. 3 maanden. Daarna kan naar behoefte worden bij gemest met Culvita Organische mestkorrels.
Culvita Bio-Moestuingrond is samengesteld uit 100% natuurlijke en hoogwaardige grondstoffen zoals tuinturf, turfstrooisel, kokos en compost. Als voeding is een biologische organische meststof toegevoegd. De gekozen grondstoffen voldoen aan de criteria gesteld aan duurzaamheid en kwaliteit.

Daarnaast hebben wij ook Culvita Tuinturf, Hollandse boomschors, Franse boomschors, turfstrooisel, Hydro korrels, potgrond veenvrij, Kokos potgrond en mediterraan potgrond.