Openingstijden: Ma – vr 08.30 – 17.30 | Za 8.00 – 17.00 uur 

Perkplanten zijn nu volop verkrijgbaar

15 mei 2023 | Tuincentrum

Perkplanten: Kleurrijke juweeltjes voor je tuin

Perkplanten zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. Met hun opvallende kleuren en gevarieerde vormen kunnen ze je buitenruimte transformeren tot een levendig en sfeervol paradijs. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, perkplanten zijn relatief eenvoudig te kweken en bieden een overvloed aan mogelijkheden om je tuin tot leven te brengen.

Wat zijn perkplanten?

Perkplanten zijn planten die worden gebruikt om borders, bloembedden, plantenbakken en hanging baskets op te fleuren. Ze worden meestal gekweekt vanuit zaad of gekocht als jonge zaailingen door ons. Perkplanten worden vaak gekozen vanwege hun prachtige bloemen, maar er zijn ook perkplanten met interessante bladstructuren die visuele impact kunnen toevoegen aan je tuin.

Populaire perkplanten

Er zijn talloze soorten perkplanten om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. De top 5 meest populaire perkplanten is bij ons:

  1. Petunia’s: Deze bekende en geliefde perkplanten bieden een overvloed aan kleuren, van zachte pasteltinten tot levendige, opvallende tinten. Ze zijn perfect voor hanging baskets en bloembedden.
  2. Begonia’s: Begonia’s zijn er in verschillende variëteiten, waaronder zowel bloeiende als bladverliezende soorten. Ze gedijen goed in halfschaduwrijke gebieden en voegen een vleugje elegantie toe aan je tuin.
  3. Geraniums: Geraniums zijn zeer veelzijdige perkplanten met mooie bloemen in diverse kleuren. Ze zijn ook geliefd vanwege hun sterke geur, die insecten op afstand kan houden.
  4. Vlijtig liesje (Impatiens): Vlijtig liesje is een schaduwtolerante perkplant die overvloedige bloemen produceert. Het gedijt goed in vochtige omstandigheden en voegt levendigheid toe aan schaduwrijke plekken.
  5. Afrikaantjes (Tagetes): Afrikaantjes zijn robuuste perkplanten met felgekleurde bloemen. Ze staan bekend om hun vermogen om insecten af te weren, waardoor ze een goede keuze zijn voor moestuinen.

Tips voor het verzorgen van perkplanten

Het verzorgen van perkplanten kan een lonende ervaring zijn. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Kies de juiste locatie: Perkplanten gedijen over het algemeen goed in zonlicht, maar er zijn ook soorten die van schaduw houden. Zorg ervoor dat je de juiste plant op de juiste plek plaatst, rekening houdend met de licht- en bodemvereisten.
  2. Geef regelmatig water: Perkplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig.
  3. Bemest regelmatig: Voeg tijdens het groeiseizoen regelmatig meststoffen toe om de groei en bloei van de planten te bevorderen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie.
  4. Verwijder uitgebloeide bloemen: Door regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen, stimuleer je de plant om nieuwe knoppen te vormen en de bloeiperiode te verlengen.
  5. Bescherm tegen plagen: Houd een oogje in het zeil voor plagen zoals slakken, luizen en rupsen. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmethoden of milieuvriendelijke insecticiden om ze onder controle te houden.

Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van kleurrijke, bloeiende perkplanten gedurende het hele groeiseizoen.

Conclusie

Perkplanten zijn geweldige toevoegingen aan elke tuin. Met hun levendige kleuren en gevarieerde vormen voegen ze schoonheid en charme toe aan je buitenruimte. Of je nu een beginner bent of een ervaren tuinier, het kweken van perkplanten is een plezierige activiteit die je tuin tot leven brengt. Dus ga aan de slag en creëer een prachtig bloeiende oase met perkplanten!