Waarom het gazon of de tuin bemesten?
Er wordt vaak gedacht dat het bemesten van een gazon niet nodig is. Maar niets is minder waar. Hieronder vind je vijf redenen waarom je een gazon bemest:
- Een organische meststof zorgt voor gezond en groen gras.
- Voldoende voeding beschermt het gras beter tegen ziekten, de weerstand is namelijk beter.
- Het gras verkleurt minder snel in drogere periodes.
- De wortels worden ondergronds sterker, wat een positief effect bovengronds op het gras heeft.
- Bovendien zorgen voldoende natuurlijke voedingsstoffen voor een goed en snel herstel van het gazon na de winter.
- Je hoeft minder snel te verticuteren. Een goed bemest gazon heeft namelijk minder snel last van mos. Het gras groeit dichter waardoor er, vooral in de winter, minder snel mos ontstaat.
Hoe moet ik mijn gazon of tuin bemesten?
Het is aan te raden om eerst de zuurgraad van de bodem te testen. Dit doe je eenvoudig en snel met de pH-Bodemtest. Is je bodem te zuur? Bekalk dan eerst je gazon met AZ-Kalk voordat je aan de slag gaat met bemesten. Een bodem in balans neemt meststoffen beter op waardoor het gras ook beter groeit. Let bij de rest van de tuin goed op welke gewassen er groeien, want sommige gewassen hebben juist een hekel aan kalk, zoals bijvoorbeeld Hortensia, Rododendron of de Azalea. Controleer dus altijd welke plant of struik er wel of geen kalk moet hebben!
Een bodemtest kunt u bij ons kopen, wij kunnen u ook helpen met deze test.
Bodem in orde? Aan de slag met de gazonmest. Ga met de hand te werk of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter.
Tip: Is er veel grond te zien tussen het gras of zijn er zelfs kale plekken? Gebruik dan, voordat je kalk en voeding strooit, wat Graszaad-Herstel om de grasmat snel dicht te laten trekken. Zo voorkom je dat onkruid deze open ruimtes opeist.
Bemesting advies plan:
Het bemesten van het gazon en de tuin kent een jaarlijks terugkerend patroon. Hieronder een schema voor gazon bemesten:
- MAART: Geef het gazon en de tuin tijdens de eerste bemesting in het voorjaar een boost om te herstellen na de winter in maart
- JUNI: In de zomer bemest je het gazon voor de tweede keer, want dan is de voeding verbruikt. Dat is in juni. Dan kan het gras mooi dicht en sterk doorgroeien en kun je ook de rest van de zomer volop genieten van een mooie grasmat.
- SEPTEMBER: In het najaar geef je het gazon en de tuin een laatste keer voeding, in september. Zo is je gazon klaar om de koude winter te trotseren.
Gazon bemesten bij droog weer of bij regen?
Houd het weerbericht goed in de gaten. Het best bemest je namelijk vlak voordat het gaat regenen, dan komt de meststof goed in de bodem terecht. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het erna ook niet regenen? Besproei het gazon dan na het bemesten zodat de mest goed in de bodem terecht komt.